LES BIBLIOTEQUES DEL FUTUR

Avui a la tarde amb en Josep González Cambray, Coordinador de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona, i la gerent de la xarxa de biblioteques de la mateixa Diputació, la Marta Cano, hem visitat dos biblioteques adaptades ja al futur: la Montserrat Abelló de Barcelona i la del Fondo de Santa Coloma de Gramanet.

La meua bibliotecària de referència, la Pietat Subirats, de la Trinitari Fabregat d’Alcanar, ja fa anys que em parlava de com seria el futur de les biblioteques, enteses no com a punts estàtics de lectura, sinó com la conceptualització i els perfils d’aquestes serien tractades com a centres oberts i socials, com a espais de creativitat.

Anys després he tingut la sort de viure de molt a prop aquesta evolució que atenentament escoltava amb ulls d’adolescent. De fet una evolució històrica que actualiza allò que fa cent anys Enric Prat de la Riba i Eugeni d’Ors varen crear: unes biblioteques que bo i treballant en xarxa apropen la cultura a la societat, i la societat s’impregna de cultura. És l’evolució, la universalitat i la connectivitat. És el repte de les biblioteques del segle XXI. A la Diputació, que tenim en la xarxa de les biblioteques d’arreu de Barcelona una joia cultural, ho estem apostant a través del projecte Bibliolabs, incoporat al Pla de Mandat corporatiu.

En són un bon exemple la configuració de la nova biblioteca barcelonina Montserrat Abelló, que incorpora alhora l’ateneu de fabricació de les Corts, i la del Fondo de Santa Coloma amb el projecte de Cuines del món i la cuina integrada entre llibres i papers. Realment, exemples que tot i que són ja força coneguts, seran elements que tindran més ressò en el temps a venir, junt amb altres models que ressalten en llum pròpia com les que a Sant Cugat del Vallès o Viladecans estan també treballant.

El país quan troba els seus elements de referència més estructurals en el passat, i els actualitza, com és el cas, sens dubte es situa en posicions capdavanteres i innovadores en el món. I d’això, en un món tant connectat, va la cosa.